23 iun. 2013

Cerere de amanare a judecatii pentru lipsa de aparare

Amanarea judecatii pentru angajare avocat


Cuprinsul articolului:
  • Aspecte teoretice
  • Model cerere
Unul dintre principiile fundamentale ale dreptului procesual civil este cel al dreptului la aparare (art. 13 din noul cod de procedura civila): ambele parti (reclamantul, paratul) trebuie sa aiba posibilitatea de a lua cunostinta de actele dosarului, de a propune probe in aparare, de a pune in discutie pretentiile partii adverse si de a apela la serviciile unui aparator calificat (avocat, consilier juridic).

Partile au posibilitatea, in virtutea dispozitiilor art. 222 cod procedura civila nou (156 cod proc. civ. vechi), sa solicite un singur termen pentru lipsa de aparare, insa solicitarea adresata instantei trebuie sa fie temeinic motivata. Instanta nu este obligata sa acorde in orice imprejurare un nou termen de judecata, acordarea acestuia fiind o simpla facultate acordata de lege. Instanta este indreptatita sa refuze admiterea cererii atunci cand considera ca se urmareste doar tergiversarea judecatii.
Oricare dintre parti poate solicita un termen pentru lipsa de aparare.
Cererea se depune la instanta la care se desfasoara procesul.


Art. 222 (1) Amanarea judecatii pentru lipsa de aparare poate fi dispusa, la cererea partii interesate, numai in mod exceptional, pentru motive temeinice si care nu sunt imputabile partii sau reprezentantului ei.
(2) Cand instanta refuza amanarea judecatii pentru acest motiv, va amana, la cererea partii, pronuntarea in vederea depunerii de concluzii scrise.

Cererea poate fi formulata in orice faza procesuala, atat in prima instanta, cat ai in caile ordinare si extraordinare de atac, precum si in faza executarii silite.
Cererea, daca e depusa prin registratura, trebuie sa fie redactata in doua exemplare – unul va ramane la dv., cu viza si nr. de inregistrare. Cererea poate fi depusa si de alta persoana, important este sa ajunga la dosar.
Pentru ca instanta sa poata solutiona cererea de amanare a judecatii pentru lipsa de aparare trebuie ca cererea de chemare in judecata, apelul, recursul etc. sa fie legal timbrate; in caz contrar, instanta se va pronunta pe exceptia netimbrarii, care primeaza in solutionarea cauzei.

Potrivit dispozitiilor art. 222 C. proc. civ., cererea de acordare unui termen pentru pregatirea apararii trebuie sa fie temeinic motivata.
Pentru aceasta, partea trebuie sa arate care sunt motivele pentru care, dupa caz, nu a putut angaja aparator sau, desi angajat, acesta nu se poate prezenta la termenul stabilit pentru judecata.
Daca ati primit citatia cu putin timp inainte de termenul judecatii mentionati in cerere si acest aspect. 
Temeiul de drept pentru o astfel de cerere de amanare il constituie dispozitiile art. 222 C. proc. civ.
Pentru orice situatie invocata, trebuie anexata, in masura in care este cu putintă, dovada celor sustinute: adeverinta medicala, dovada prezentarii la o alta instanta etc.

Exista si varianta sa va prezentati la termen, cereti dosarul la amanare si dupa ce se striga dosarul solicitati oral un termen pentru angajarea aparatorului, motivand cererea verbala.

Inmanarea citatiei sub termenul de 5 zile inaintea termenului de judecata, prevazut in art. 159 cod.proc.civila (nou), atrage nulitatea actului de procedura dar prezenta partii la termen acopera acest viciu de procedura; totusi partea interesata poate cere amanarea pentru angajare avocat si in mod obligatoriu in acest caz ii va fi aprobata cererea.

MODEL cerere pentru amanarea judecatii pentru lipsa de aparare

Instanta …
Sectia …
Dosar nr. …
Termen la data de …
                                    
                                   Domnule Presedinte,

Subsemnatul, …. , in calitate de (reclamant, parat etc. - dupa caz) in dosarul nr. …, din data …, avand ca obiect …
Va solicit
Acordarea unui termen pentru lipsa de aparare

Motivele cererii:

In fapt:
Informez instanta ca ….. (mentionati motivele) ...., si prin urmare va solicit sa incuviintati cererea formulata si sa dispuneti fixarea unui nou termen de judecata, cu citarea partilor.

In drept:
Imi bazez cererea pe dispozitiile art. 222 cod procedura civila.

In dovedirea afirmatiilor anexez ……

Data
                                    Semnatura

Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului/Curtii de Apel/Inaltei Curti de Casatie si Justitie (dupa caz) …

==========================
Nota: Obiectul unui dosar se refera la chestiunea care se judeca / la ceea ce se solicita prin cererea de chemare in judecata.

Vezi si:
Cerere de amanare a judecatii pentru imposibilitatea prezentarii la proces

2 comentarii:

  1. Tot o forma de amanare este si cea oferita de termenul de 30 de zile oferit pentru incercarea solutionarii litigiului prin mediere !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este, cand partile sunt dispuse sa aleaga calea medierii. In multe cauze ar fi indicat sa "incerce" metoda medierii - poate ar reusi sa se inteleaga si sa nu mai piarda asa mult timp si multi bani la instante. :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.