22 dec. 2014

Principiul de functionare al companiilor offshore - Paradisuri fiscale (II)

Principiul de funcţionare: două companii încheie o tranzacţie. Bunurile pleacă dintr-o direcţie, banii din cealaltă. Ţara unde se realizează profiturile impune însă o taxă pe diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vânzare. Însă, dacă la mijlocul tranzacţiei se inserează o firmă offshore şi înregistrează profitul  în contul ei, beneficiul impozabil e transferat într-o ţară ce aplică taxe mici. Apoi, pe baza ordinelor primite de la client, compania offshore transferă bunurile direct către cumpărător. Din punct de vedere al legislaţiei, avantajele companiilor offshore sunt evidente. Companiile pot efectua operaţiuni valutare de capital doar cu avizul BNR (persoanele fizice sau persoanele juridice române pot participa la capitalul social al unei firme străine doar cu acest aviz). Având în vedere că majoritatea companiilor offshore se constituie fără capital social (deci nu are loc o investiţie directă), nu mai trebuie cerut avizul BNR. În plus, acţionarii nu sunt cetăţeni români, beneficiarul român fiind doar un împuternicit al acţionarilor. Clientul, în cazul acesta cetăţeanul român, e şi el în siguranţă, deoarece există garanţii că acţionarul formal (nominalizat) nu va abuza de încrederea adevăratului  proprietar. Această garanţie e de fapt o declaraţie (semnată, dar fără dată) de renunţare la funcţie, ceea ce poate echivala cu demiterea retroactivă a acţionarului nominal. Acesta din urmă îl numeşte director cu puteri depline pe partenerul român, renunţând astfel la orice putere de decizie (revista FHM, p.104, mai 2000).

O afacere offshore implică trei factori: ţara gazdă a companiei, clientul şi intermediarul.
Gazda. Compania offshore e o societate înregistrată într-o ţară cu taxe scăzute sau chiar zero - având ca acţionar persoane nerezidente în acea ţară - şi care obţine venituri din activităţi desfăşurate în afara jurisdicţiei în cauză. Prin intermediul juridic, unele ţări (în general mici) au decis să acorde facilităţi în ceea ce priveşte taxele, pentru a-şi redresa economiile. Prin aceste măsuri au atras un număr mare de investitori străini, au obţinut venituri în plus din taxele de înregistrare a firmelor, au creat locuri de muncă pentru specialiştii autohtoni, şi-au dezvoltat sistemul bancar prin creşterea depozitelor în valută şi, nu în ultimul rând, au atras mulţi turişti. Cel mai bun exemplu şi gazda preferată a companiilor offshore e Cipru. Argumentele sale au fost: un sistem bancar dezvoltat, cadru legal după model britanic, acorduri semnate cu mai multe ţări pentru evitarea dublei impuneri, specialişti reputaţi şi o taxă plătită în cazul obţinerii unui profit de către compania offshore de numai 4,25% (în loc de taxa normală de 20%). În alegerea ţării gazdă trebuie avute în vedere şi costurile de înfiinţare, cheltuielile anuale de întreţinere, declaraţiile cerute de fiecare jurisdicţie (în unele cazuri nu se cere nici măcar bilanţul contabil), respectabilitatea. Cui nu-i surâde Cipru poate alege Anglia, Liechtenstein, Delaware-SUA, Gibraltar, Bahamas sau insulele Cayman, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale.
Clientul. Pentru a beneficia de avantajele deţinerii unei companii offshore, de taxele scăzute sau de lipsa acestora, de lipsa controalelor valutare, de anonimat şi confidenţialitate în derularea tranzacţiilor într-un mediu politic şi bancar stabil trebuie îndeplinite doua condiţii esenţiale:
1). Compania offshore să desfăşare o activitate comercială în ţara gazdă;
2). Compania trebuie să aparţină unei persoane nerezidente. Domeniile de aplicabilitate sunt numeroase: de la comerţ, servicii, investiţii, asigurări, tranzacţii imobiliare, pană la turism, transporturi navale etc.
Intermediarul. Şi pe piaţa românescă sunt active mai multe firme ce oferă consultanţă în domeniu. Costul de înfiinţare e în jur de 3000 euro iar timpul de livrare a unei companii "de-a gata" e între 3-4 zile pană la 1-3 săptămani. Mai pot exista unele cheltuieli de consultanţă. Procedura e simplă, actele necesar rezumându-se la o copie după paşaport, o scrisoare de bonitate bancară şi un specimen de semnătură.
Dacă vrei sa scapi de o astfel de companie poţi s-o vinzi sau, pur şi simplu, s-o închizi. Companiile offshore reprezintă o afacere cu avantaje mari şi riscuri minime, un dribling senzaţional contra sistemului de impozitare exagerat din România.

Nota. Articolul nu epuizează subiectul şi de la data informaţiilor e probabilă existenţa unor modificări.

Vezi si: Partea IPartea IIIPartea IV